Σέρρες : Προβλήματα στην καλλιέργεια των σιτηρών

Σέρρες : Προβλήματα στην καλλιέργεια των σιτηρών

Με απώλειες φυτών έρχονται αντιμέτωποι αυτή την περίοδο οι παραγωγοί σιταριού και κριθαριού στη Λάρισα και στις Σέρρες, εξαιτίας της εμφάνισης του «ζάβρου των σιτηρών», εντόμου που αυτή την εποχή τρέφεται αποκόβοντας τα στελέχη σιτηρών από τη βάση τους όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.Ο συγκεκριμένος εντομολογικός εχθρός των χειμερινών σιτηρών αποτελεί κολεόπτερο που δημιουργεί στοές στο έδαφος των καλλιεργειών, από τις οποίες εξέρχεται τη νύχτα ώστε να τραφεί με σπόρους, φύλλα, αλλά και με τμήματα του στελέχους των φυτών, όταν βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης και του ενήλικου. Οι παραγωγοί το συναντάνε ως ανεπτυγμένη προνύμφη (σκουλήκι), ενώ ένδειξη της ύπαρξης του είναι και οι στοές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δ. Σταυρίδης, προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας, «εδώ και 10 με 15 ημέρες το πρόβλημα εντοπίζεται πιο έντονα σε εκτάσεις όπου τα σιτηρά καλλιεργούνται συνεχώς εδώ και 2 χρόνια, αλλά και σε αγροτεμάχια που δεν παρακολουθούνταν για την ανίχνευση των πληθυσμών του εντόμου. Ο ζάβρος εμφανίζεται δίχως να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στα υπόλοιπα χωράφια, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή».
Έτσι, αγρότες που προχώρησαν σε αμειψισπορά, σε εναλλαγή καλλιεργειών - «κυρίως με βαμβάκι στο νομό Λάρισας» - ή παρακολουθούσαν συστηματικά την καλλιέργεια τους με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρών και την άμεση αντιμετώπιση τους δεν παρατηρούν σημαντικά προβλήματα.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην παραγωγή, ανησυχία φαίνεται να προκαλεί η ύπαρξη του εντόμου κατά κύριο λόγο στους παραγωγούς που δεν εντόπισαν εγκαίρως το πρόβλημα. Βέβαια, «ακόμη είναι νωρίς για να διεξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά τις απώλειες στην ποσότητα που θα συγκομισθεί» και για αυτό το λόγο «παρακολουθούνται εκτάσεις στις οποίες το έντομο προκάλεσε μεγαλύτερες απώλειες φυτών», όπως τόνισε ο κ. Σταυρίδης.


Στο νομό Σερρών, και συγκεκριμένα στην περιοχή Ροδολίβου, το ζήτημα δεν έλαβε μεγάλη έκταση, σύμφωνα με γεωπόνους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροδολίβου Σερρών.
«Προβλήματα υπήρξαν σε εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί σιτηρά και πέρσι, σε απόσταση 10 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που ελέγχουν οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού Ροδολίβου, αλλά ευτυχώς οι απώλειες φυτών δεν ήταν μεγάλες. Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν το πρόβλημα με έγκαιρη ανίχνευση και εν συνέχεια εφαρμογή ψεκασμών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τις καλλιέργειες σιταριού», ανέφεραν στον ΑγροΤύπο.
Σε βασικό μέτρο αντιμετώπισης του εντόμου ανάγεται η αμειψισπορά, σύμφωνα με τους αρμόδιους γεωπόνους, καθώς η έλλειψη αγρωστωδών στο χωράφι στερεί από το έντομο την τροφή του με συνέπεια να μειώνονται οι πληθυσμοί του και να μην υπάρχουν ζημιές τη χρονιά καλλιέργειας σιτηρών. Όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τις δύο περιοχές όπου προέκυψε αυτή την περίοδο το πρόβλημα, οι πληθυσμοί ευνοούνται όπου καλλιεργούνται για χρόνια σιτηρά, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών των καλλιεργειών.
 
 
http://www.agrotypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ