Τα 7 θαύματα της φύσης στη Μακεδονία μας

Τα 7 θαύματα της φύσης στη Μακεδονία μας

Φαράγγια που μοιάζουν να φιλοξενούν νεράιδες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες, μαγικές λίμνες και άλλα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα στη Μακεδονία. Ανάμεσα στα ορεινά χωριά της... τα φώτα της Θεσσαλονίκης και το αρχαιολογικό μεγαλείο τόπων όπως η Βεργίνα ξεφυτρώνουν παραμυθένια φαράγγια, γαλήνιες λίμνες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες και άλλα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα όπως τα παρακάτω.


 
Το Δάσος της Ελατιάς
 
 
Αλλιώς γνωστό και ως Καράντερε, είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας: Οι κέδροι, οι οξιές και οι σημύδες απλώνονται σε έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων, στις πλαγιές του βουνού με το ίδιο όνομα. Η Ελατιά βρίσκεται στο νομό Δράμας, είναι τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, και έχει στη δυτική πλευρά της το μοναδικό (όσο και κατακόκκινο αυτή την εποχή) δάσος σημύδας στην Ελλάδα.


 
 
Το Φαράγγι της Πορτίτσας
 
 
Έξω από το χωριό Σπήλαιο, στην ευρύτερη περιοχή τω Γρεβενών, απλώνεται ένα φαντασμαγορικό φαράγγι, 500 μέτρα σε μήκος, με τα νερά του Βενέτικου να κυλούν ανάμεσα σε δύο πελώρια βράχια, που υψώνονται στα 150 μέτρα από πάνω τους. Στην είσοδο του φαραγγιού, το ομώνυμο Γεφύρι της Πορτίτσας, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στην καρδιά του φαραγγιού φωλιάζει ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, το χωριό Σπήλαιο, κτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, στο τέρμα μιας φαντασμαγορικής διαδρομής κάτω από γιγάντιους σχηματισμούς από γρανίτη.
 
Τα λουτρά Πόζαρ
 
Τα λένε αλλιώς λουτρά… Λουτρακίου, βρίσκονται στο νομό Πέλλας, λίγο δυτικότερα από την Αριδαία, και –αν δε ζείτε σε μια σπηλιά χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ– αποκλείεται να μην έχετε ακούσει το όνομά τους την τελευταία πενταετία. Εδώ θα απολαύσετε την εμπειρία των λουτρών μέσα στην Λουτρόπολη που χτίστηκε καταμεσής ενός δάσους συγκλονιστικής ομορφιάς. Αφού… ζεσταθείτε στους ιαματικούς καταρράκτες και τα θερμά υδροφόρα ρεύματα ή δοκιμάσετε το χαμάμ και το μασάζ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα υποβλητικά σπήλαια της περιοχής, στο πρώτο Σπηλαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας κοντά στο χωριό Άνω Λουτράκι ή να ακολουθήσετε τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που ξεκινούν από τα Λουτρά ή τα Γαλανά Νερά και κινούνται κατά μήκος του Θερμοποτάμου και μέσα από το φαράγγι.
 
Ο Κάρανος
 
Αν δεν αναγνωρίσατε το όνομα, δεν σας κατηγορούμε, ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται σε αυτόν ως «καταρράκτη της Έδεσσας». Καταρράκτες, για την ακρίβεια, στον πληθυντικό. Ο Κάρανος, λοιπόν, τώρα που μάθατε το όνομά του, είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος από τους επτά συνολικά καταρράκτες του πάρκου, με τα νερά του να πέφτουν από ύψος 70 μέτρων. 
 
Η Κερκίνη
 
Μια από τις ομορφότερες ελληνικές λίμνες, πλημμυρίζει στις αρχές του φθινοπώρου με κοπάδια μεταναστευτικών πουλιών που ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι για τον νότο, και στα τέλη της άνοιξης με χιλιάδες νούφαρα που ανθίζουν στα ακίνητα νερά της. Είναι κάθε εποχή του χρόνου ιδανική για βαρκάδες με φόντο το ονειρικό τοπίο της, παρέα με ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα άλογα στις όχθες της, αλλά και εξερευνήσεις στα όμορφα, σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του όρους Μπέλλες που υψώνεται από πάνω της. 
 
Το Σπήλαιο της Αλιστράτης
 
Λίγα χιλιόμετρα νότια της Δράμας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Σπηλαίου της Αλιστράτης: Τον συγκεκριμένο τίτλο διεκδικούν οι εκκεντρίτες του, οι περίπλοκοι σχηματισμοί που μοιάζουν να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας, και που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Το επισκέψιμο κομμάτι του σπηλαίου εκτείνεται σε περίπου τρία χιλιόμετρα διαδρομών, ανάμεσα σε σούπερ εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 
 
Οι καταρράκτες του Σκρα
 
Γνωστοί και ως «η Σμαραγδένια Λίμνη» είναι το απόλυτα εξωτικό σκηνικό ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στις πλαγιές του Πάικου. Μια ανάσα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κρύβονται στο τέρμα μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής, πνιγμένης στα πλατάνια, και πέφτουν από πολλά διαφορετικά σημεία των (πράσινων από τη βλάστηση) βράχων τους, δημιουργώντας μια υδάτινη κουρτίνα χάρμα οφθαλμών. Λεπτομέρειες για την πεζοπορική διαδρομή, αλλά και το πώς θα τους βρείτε, έχει το Hiking Experience, εδώ. 

Ανάσες δροσιάς στους καταρράκτες του Σκρα

συντάκτης · Δημοσιεύτηκε 19/07/2012 · Ενημερώθηκε 08/01/2017

 

Η σμαραγδένια λίμνη του Σκρα

Με το θερμόμετρο τις τελευταίες μέρες να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και την ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα της χώρας να έχει καταντήσει αφόρητη, σκέφτηκα να σας χαρίσω μερικές ανάσες δροσιάς. Αμέσως το μυαλό μου πήγε σε μια περσινή καλοκαιρινή μου εξόρμηση στους καταρράκτες του Σκρα και τη σμαραγδένια λίμνη του, μια ονειρική γωνιά του Πάικου, κρυμμένη ωσάν ανεκτίμητος θησαυρός μέσα σε ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, το οποίο διασχίζει το ρέμα Κοτζά-Ντερέ.

Οι καταρράκτες του Σκρα βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς. Για να φτάσετε εκεί θα πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μετά τα διόδια των Μαλγάρων θα πάρετε το δρόμο για τους Ευζώνους. Μόλις περάσετε το χωριό Εύζωνοι και λίγο πριν φτάσετε στο τελωνείο των συνόρων με την FYROM, θα πάρετε την έξοδο για τα χωριά Ειδομένη, Πλαγιά και Φανό. Περνάτε τον Αξιό ποταμό, αφήνετε την Ειδομένη στα δεξιά σας, περνάτε διαδοχικά τα χωριά Πλαγιά και Φανός. Πριν το χωριό Φανός έχετε πανοραμική θέα της Γευγελής της FYROM.

Η Γευγελή

Φτάνουμε στο χωριό Σκρα. Δεν μπαίνουμε στο χωριό αλλά ακολουθούμε το δρόμο προς Αρχάγγελο. Λίγο μετά το Σκρα στρίβουμε αριστερά για το χωριό Κούπα. Μετά από 3 χλμ. φτάνουμε σε πλάτωμα όπου μπορούμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας. Από εδώ ξεκινάει η πεζοπορική μας διαδρομή.

Εναλλακτικά μπορούμε να φτάσουμε στο Σκρα όταν από το δρόμο των Ευζώνων βγούμε στην έξοδο για Πολύκαστρο και Αξιούπολη. Από την κεντρική πλατεία της Αξιούπολης θα πάρουμε το δρόμο για Φανό.

Το ρέμα Κοτζά-Ντερέ

Ένα κατηφορικό πετρόχτιστο μονοπάτι σύντομα θα μας οδηγήσει στο ρέμα Κοτζά-Ντερέ. Από εδώ κι ύστερα το τοπίο μεταβάλλεται δραματικά. Σωστή ζούγκλα από πλατάνια, σκλήθρα, κισσούς και άλλα αναρριχώμενα φυτά.

Λίγο πιο πέρα το μονοπάτι διακλαδώνεται στα αριστερά μας. Ακολουθώντας το αριστερό μονοπάτι σε 2′ αντικρύζουμε ένα εκπληκτικό θέαμα. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες πέφτουν με ορμή από μια μικρή πλαγιά στα δεξιά μας και σε συνδυασμό με την οργιάζουσα βλάστηση συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό.

 

Επιστρέφουμε στο κεντρικό μονοπάτι και μετά από 5′ ανηφορικής πορείας θα μας οδηγήσει στο… όνειρο. Η σμαραγδένια λίμνη είναι μπροστά μας. Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Μόνο τα μάτια μπορούν να συλλάβουν την απαράμμιλη ομορφιά των νερών της.

Πορεία προς την σμαραγδένια λίμνη

Αυτό το μυθικό γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών της μικρής λιμνούλας οφείλεται, όπως έμαθα, στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Υπάρχει και ένα σχοινί με κόμπους κρεμασμένο σε ένα δέντρο για όσους τολμηρούς θελήσουν να απολαύσουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Ένας μικρός καταρράκτης φροντίζει για την ανανέωση των νερών της.

Εγώ δεν τόλμησα να βουτήξω στα παγωμένα νερά της. Υποσχέθηκα όμως στον εαυτό μου ότι θα το κάνω την επόμενη φορά που θα την επισκεφτώ (ελπίζω μόνο να είναι καλοκαίρι για να μη φανώ επίορκος!!!).

Ο μικρός καταρράκτης που χύνεται μέσα στη λίμνη

Αντ’ αυτού έμεινα για πολύ ώρα να την χαζεύω, συλλογιζόμενος ότι μόνον η φύση θα μπορούσε να χωρέσει τόση ομορφιά σε έναν τόσο μικρό χώρο.

Η περιήγηση στους καταρράκτες του Σκρα τελειώνει λίγο παραπάνω. Μεγάλοι καταρράκτες πέφτουν από ύψος 5 μέτρων, με φόντο μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες που κρέμονται από την οροφή του βράχου.

 

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το ηρωικό Σκρα και το μνημείο της περιβόητης Μάχης του Σκρα, μιας από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το τέλος άφησα μια παράκλησή μου σε όσους επισκέπτονται την περιοχή και επιδίδονται σε υπαίθρια πικ-νικ και κατασκηνώσεις δίπλα στο ποτάμι. Σεβασμός στη φύση! Όταν φεύγουμε από τέτοια μέρη το μόνο πράγμα που αφήνουμε πίσω μας είναι τα ίχνη μας και τίποτα άλλο!!!

Χάρτης της περιοχής

https://

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ