Εντολή Τσίπρα για αναθεώρηση της κατανομής των δικαιωμάτων

Εντολή Τσίπρα για αναθεώρηση της κατανομής των δικαιωμάτων

*Με στόχο την δικαιότερη κατανομή τους και την εξάλειψη των αδικιών ειδικά στους νέους αγρότεs 

 

* Ενώ ήδη λειτουργούν 2 Ομάδες Εργασίας για την αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας
* Στις 13 Νοεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση στην Αθήνα, παρουσία αγροτικών και γεωτεχνικών φορέων
* Αναλυτικά μέσα από αποκαλυπτικούς πίνακες αποτυπώνεται η τεράστια διαφορά που υπάρχει στα Δικαιώματα και στις επιδοτήσεις του Α΄Πυλώνα της νέας ΚΑΠ  για τους αγρότες της χώρας μας 
 
Ρητή εντολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, ώστε  μέσα στο 2018 να γίνει ριζική αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των Δικαιωμάτων των αγροτών, με στόχο την δικαιότερη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων (Α΄Πυλώνα) της νέας ΚΑΠ, μιας και το σημερινό σύστημα έχει τεράστιες αδικίες ειδικά για τους νέους αγρότες.
Αδικίες που εδράζονται στον Αύγουστο του 2014, τότε που η χώρα μας και το τότε ΥΠΑΑΤ, αποφάσισε να συνεχίσει τις στρεβλώσεις μεταξύ νέων και παλιών αγροτών, συνεχίζοντας τον άνισο τρόπο κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων και τη συνέχιση  των ιστορικών δικαιωμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη χώρα μας να δημιουργηθούν τέτοιες ανισότητες που όχι μόνο είναι αντιπαραγωγικές αλλά είναι και αντικίνητρο για νέους και νεοεισερχόμενους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την Γεωργία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το εύρος της αξίας δικαιώματος για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης είναι από 3,35 ευρώ έως 2.500ευρώ (για την ίδια πάντα καλλιέργεια) και για τα ζώα (1 αγελάδα =1 ΜΜΖ) από 4 ευρώ έως και 4.500ευρώ  και με τους νέους να λαμβάνουν δικαιώματα από 5 έως 43 ευρώ μάξιμουμ ανά στρέμμα!!!


 
 
Η εντολή Τσίπρα, για να επανέλθουμε, είναι προέκταση των όσων αναφέρει και στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, όπως αυτό της Λάρισας που έγινε πρόσφατα και κατά τη διάρκεια του ο οποίου ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει με νόημα ότι “διευρύνουμε αποφασιστικά και σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων. Γιατί, είναι βούλησή μας να μην συνεχίσουμε να πριμοδοτούμε  «δήθεν παραγωγούς», όπως έπραξαν με τις πολιτικές τους επιλογές οι κυβερνήσεις του παρελθόντος και μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών παραγωγών, σε βάρος της παραγωγής συνολικά  και κυρίως σε βάρος των νέων παραγωγών”.
Ήδη υπάρχουν και λειτουργούν δύο Ομάδες εργασίας για την αναθεώρηση των δικαιωμάτων, η μία με πανεπιστημιακούς και η άλλη κομματική του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες  καθοριστικό και ενεργό ρόλο διαδραματίζει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.
Ειδικά στην πρώτη Ομάδα με τους πανεπιστημιακούς, επικεφαλής είναι ο κ. Κασίμης, ενώ στην δεύτερη κομματική 5μελή Ομάδα συμμετέχουν οι δύο Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Κασίμης και Αντώνογλου, ο συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και ο υπεύθυνος Αγροτικού της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος αγρότης Δημήτρης Τσιανός καθώς και ο γεωπόνος Θανάσης Δημάκης.  
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η πρώτη Ομάδα με τους πανεπιστημιακούς ήδη εδώ και 5 μήνες έχει “εγκατασταθεί” στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εξετάζει όλες τις παραμέτρους, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σημερινό σύστημα και καταγράφει τις προτάσεις για τις επικείμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, στις 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα, αυτή η πρώτη Ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τα ευρήματά της σε ειδική εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν αγροτικοί και γεωτεχνικοί φορείς της χώρας μας και ουσιαστικά θα πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές στην κατανομή των δικαιωμάτων.
   Παρακάτω σας παραθέτουμε, κατ’ αποκλειστικότητα, σχετικούς πίνακες, με τους οποίους αποτυπώνονται οι αδικίες που προαναφέρθηκαν.
– Στον πίνακα 1, Εύρος διακύμανσης, αποτυπώνεται η ελάχιστη και η μέγιστη τιμή της Μοναδιαίας Αξίας Δικαιωμάτων ανά περιφέρεια κατανομής των δικαιωμάτων της χώρας μας, Βοσκότοποι, Αρόσιμες εκτάσεις, Δενδρώδεις-Αμπελώνες.
–  Στον πίνακα 2 Μοναδιαία αξία, αποτυπώνεται η ελάχιστη και η μέγιστη ΜΑΔ ανά περιφέρεια κατανομής δικαιωμάτων έτους 2015 και ανά νομό. Στον εν λόγω πίνακα, η ελάχιστη τιμή ΜΑΔ είναι σταθερή ανά περιφέρεια κατανομής, δεδομένου ότι αφορά στους δικαιούχους με μηδενική αξία δικαιωμάτων έτους 2014, για τους οποίους το ετήσιο ποσό σύγκλιση υπολογίζεται έτσι ώστε να καλυφθεί έως το 2019 σε 5 ισόποσα βήματα.
– Στον πίνακα 3, Νέοι Αγρότες 2009 & 2014, αποτυπώνεται η Μέση Αξία της ΜΑΔ, δηλαδή πόσα χρήματα, μέσο όρο, έλαβαν οι νέοι αγρότες του 2009 και του 2014
Χρήστος Αθανασιάδης
(από το φύλλο της «Αγροτικής έκφρασης» στις 4/11/2017)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ
 
agroekfrasi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ